head cim

 

head has

Kedves Doktornő,

2015 februárjában vér ill. székletmintából kimutatták a Helicobacter Pylori jelenlétét. Kezelőorvosom 2-ik renbeli kezelést irt elő (mivel már volt egy kb 3 éve), tetraciklin-metronidazol-és még egy antibiotikum (amely nevére nem emlékszem) valamint controloc-ot szedtem 14 napig reggel délben és este. A reggeli adagot legtöbbször éhgyomorra vettem be az étkezés előtt egy órával. A kezelés alat nem voltak panaszaim, megszokott rendszeres étkezés mellett, viszont utána kb egy héttel kezdődtek a problémáim: Haspuffadás, nem tudtam ugyanazt a mennyiségű ételt megenni mint azelőtt, mivel kellemetlen hasi diszkomfortot éreztem. Visszamentem a kezelőorvoshoz, előirt szintén controloc-ot, meg a táplálék mozgását elősegitő gyógyszert. 10 napi szedés után a panaszaim nem szűntek, ezért azt javasolta, hogy készitsünk gasztroszkopia vizsgálatot, melynek eredménye gasztritisz-gyomorgyuladas a gyomor alsó felében. Ennek kezelésere egy hónapig szedtem a contoloc-ot és még egy táplálék mozgását elősegítő készítményt. Eltelt a gyógyszerek szedése után még egy hónap, a hasi puffadas nem szűnt meg (nem erős puffadas, hanem enyhébb, de kellemetlen feszülő érzés) valamint a hasfalamon érzek nem rendszeresen és nem mindig ugyanott egy enyhébb izomláz szerű érzést (sem a puffadás, sem ez az izomlázszerű érzés nem fáj, csak kellemetlen) ez inkább a has oldalsó alsó két oldalán jelentkezik, neha a köldököm alati alhasi részen, ritkábban pedig a gyomor és máj tájékán. A családorvosom javaslatára 3 tipusú probiotikum-ot szedek, valamelyest enyhült a puffadás, de csak megvan meg étkezés után úgy egy-két órával jelentkezik az enyhe de kellemetlen hasfeszülés és egy egy helyen enyhén benyilaló izomlázszerű érzés. Ha lefekszem a hátamra pl. teljesen megszűnik, ill mindig reggel teljesen tünetmentesen kelek. Eléggé kiélezett stresszes a munkaköröm, ezért fontosnak találom megemlíteni, hogy az egyhetes nyaralásunk alatt amikor sokat ettem (még a normálisnál is többet), és ittam valamint mozogtam, úszás és sétálás, nem voltak panaszaim. Kérdéseim a következőek lennének: Lehetséges, hogy a gyomorgyulladást az erős antibiotikumok szedése okozta? (azelőtt nem voltak panaszaim ehettem, ihattam bármit, igaz, hogy gyors volt az anyagcserém, emiatt nem hiztam vagy nehezen, de nem voltak panaszaim)

A hosszas savcsökkentő (controloc) szedése felborithatta a sav-bázis egyensúlyt, ill az antibiotikumok szedése károsíthatta oly mértékben a normális bélflórámat, hogy az emésztési folyamatok ne működjenek rendesen és ezért jelentkezzen a puffadás? Mennyi idő szükséges hogy helyreálljon a normális emésztés, ill mennyi időre van szükség egy gasztritisz meggyógyulásához?

A kezelőorvosom a legközelebbi ellenőrzést 4 hónap múlva irta elő, de mivel zavaró diszkomfortot okoz a mostani állapot, nem tudom mihez kezdjek, jelentkezzem újabb vizsgálatokra esetleg legyek türelmes, és várjak amig a szervezet helyreállitja magát?

ui: A székletemmel véleményem szerint nincs gond, állaga mutatja az elfogyasztott táplálékot (nyers gyümölcs, zöldségnél hígabb, szárazabb étkezés esetén keményebb) minden nap van egyszer-kétszer rendszeresen.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

I Attila

 

Kedves Attila!

Nagyon helyesen gondolta, a Controloc és az antibiotikumok egyaránt befolyásolják a bélflóra állapotát. A legújabb kutatások igazolák azt, hogy a gyomor pH-ját befolyásoló szerek, mint pl. a Controloc, összefüggésben lehetnek a bél fertőzéses megbetegedéseivel, illetve a puffadással. Az antibiotikumok bélflórát negatívan befolyásoló hatása régóta ismert.

Úgy gondolom, hogy a puffadása a szedett gyógyszerekkel állhat összefüggésben. A családorvosához hasonlóan probiotikumok szedését javaslom. Válasszon olyan probiotikumokat, amik többféle baktériumtörzset tartalmaznak. Szedjen olyan készítményt, ami prebiotikumot is tartalmaz, fogyasszon sok rostot, mert az is segíti a jótékony baktériumok visszatelepedését! Fogyasszon élőflórás kefirt, joghurtokat, mert azok segítenek a bélflóra egyensúlyának visszanyerésében!
Néhány hét szükséges ahhoz, hogy a bélflóra újra a régi lehessen, legyen türelmes!

A stressz is negatívan befolyásolja az emésztést és a puffadást. Ezt egyértelműen mutatja az, hogy a nyaralása alatt panaszmentes volt.
Mivel a stresszt a mindennapjaiból nem tudja kiiktatni, tanulja meg kezelni azt!
Próbálkozhat citromfű tea fogyasztásával, vagy enyhe, gyógynövényes stresszoldók alkalmazásával.
2-3 hét alatt sok beteg kedvező hatást tapasztal, ha macskagyökeres-komlós-citromfüves teát iszik vagy ilyen összetételű készítményt fogyaszt.

Üdvözlettel:
Dr. Budai Marianna