head cim

 

head has

A tüneteim 2015, áprilisában kezdődtek, amikor egyik délután lazac steak-et ettem egy étteremben, ezt követően elmentem sétálni, amikor hirtelen, minden előzetes jel nélkül (pl. hányinger, nem éreztem azt, hogy rosszul esett volna az elfogyasztott étel...) furcsa bélhangok keletkeztek, amitől nagyon megijedtem, azt éreztem, hogy minél előbb el kell jutnom egy mellékhelyiségbe, mert baj lesz. Estig nem tudtam haza menni, mert annyira híg és jelentős mennyiségű volt a hasmenésem, hogy nem mertem elhagyni a mellékhelyiséget.

Ezek után nem szűnt meg a hasmenés, maximum nem volt annyira híg az állaga, illetve folyamatos puffadás és diszkomfort érzés is kísérte a hasmenést.
Az eset után egy hónapra felkerestem a háziorvosom, elmeséltem neki a történteken. Javasolta a protexin IBS-t, ebből egy havi adagot elfogyasztottam, de semmi haszna nem volt. Illetve bolus adstringens-t szedtem 2 hétig, de ettől székrekedésem lett és sajnos aranyerem.
Két alkalommal is voltam székletvizsgálaton, aminek az eredménye negatív volt mindkét esetben, ugyanígy a hasi UH is. Vérvételen is voltam, ahol egyedül a pajzsmirigy eredményeim voltak negatívak, de már évek óta kezelnek pajzsmirigy elégtelenséggel (alul működés). Valószínűleg a túl sok hormon és jód miatt, április környékén átváltott túlműködésbe, ekkor abba is kellett hagynom a gyógyszeres kezelést.

Sajnos semelyik orvos nem vette eddig komolyan, amikor azt mondtam, hogy gondot okoz, hogy kimozduljak otthonról, hogy felszálljak a buszra, vagy emberek közé menjek, egyszerűen szorongok a mai napig az miatt, hogy bármikor rám törhet a hasmenés. Utazások előtt ingerlékeny, feszült vagyok, elkezdtek zavarni bizonyos szagok/illatok. Amikor idegen környezetbe kerülök, ahol nem érzem magam biztonságban és sok ember vesz körül, mindig hasmenésem van. Némileg megnyugtat az, amikor tudom, hogy van a közelben mosdó.Több alkalommal pánik roham tört rám, bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, ahol sok az ember és távol van a mosdó, de volt, hogy amikor egyedül voltam otthon, ok nélkül akkor is rám tört a pánik, ilyenkor erőteljesen verejtékezek, szapora lesz a légzésem stb.

Jártam gasztroenterológusnál is, aki azt mondta, hogy szerinte a pajzsmirigyem helytelen, immár túlműködése okozhat hasmenést, ingerlékenységet ( nem volt véres a székletem, nem volt lázam). Említettem neki, hogy a bolti tejtől gyakran görcsöl a hasam és hasmenésem is szokott lenni, de semmi más tejterméktől nem, és ez miatt csak nagyon ritkán iszok bolti tejet. Javasolta a H2 kilégzési tesztet és egy vérvételt, amiből kiderül, hogy kell-e béltükrözést végrehajtani. Ezekre nem mentem el egyelőre, gondolván teszek még egy próbát az endokrinológusnál.

Ezt követően soron kívül ismét ellátogattam az endokrinológusomhoz október elején, friss vérvételi lelettel, ebből kiderült, hogy a pajzsmirigyem működése a gyógyszer elhagyását követően optimalizálódott, ő azt javasolta, hogy irány vissza a gasztroenterológia, mert most már nem fogható a pajzsmirigyre a több mint fél éve fennálló hasmenés.

Jelenleg:
A pszichés tüneteim rosszabbodtak, illetve április óta csak ritkán volt szilárd a székletem. Tavasz környékén fogytam kb. 3-4 kilót, azóta majdnem sikerült vissza is híznom, bár nagyon rendszertelenül (és kedvetlenül) étkezem, mivel étkezés után szinte azonnal puffadás jelentkezik. Egy hónapja, heti két alkalommal, 2 órát járok edzeni, némi javulást várva mind a pszichés, mind a fizikai tünetekre.

Bevallom, megmakacsoltam magam, mert akárhány orvoshoz megyek, igyekeznek 5 perc alatt "letudni", tovasiklanak a fölött, hogy lehet, hogy az elfogyasztott lazac indította el ezt a folyamatot, továbbá, azt érzem, hogy nem akarják meghallani azt a szót, ami a mindennapjaimat keseríti meg: pánik és szorongás. Kicsit belefáradtam az "orvoslátogatásba", ugyanakkor félek a következményektől, ha nem veszem rá magam a további kivizsgálásokra. Sajnos a szeretteim is szenvednek miattam és a megváltozott életvitelem miatt, gyanakodva néznek rám, szerintük már csak bemesélem magamnak és a fejemben van a legnagyobb baj (ami ellen nem ágálok, mert sokszor nem is tudom kontrollálni a gondolataimat).

A mai nap találtam rá erre az oldalra (a testvéremnél pár éve IBS-t diagnosztizáltak, de csak néha térnek vissza neki a tünetek, ő javasolta, hogy olvassak utána az IBS-nek). A mai nap vettem is egy doboz Duspatalint, remélem enyhíteni fogja a tüneteket és legalább a közérzetem javul.
Szeretném újra élvezni az ételeket, ízeket, a nyaralásokat és az utazást, szeretnék koncertekre és színházba járni.

Mielőbbi válaszát és észrevételeit várva,

Tisztelettel:

B. Barbara

 

Kedves Barbara!

Most, hogy a pajzsmirigyműködése normalizálódott, és valószínűleg nem annak a túlműködése áll az állandósult hasmenése hátterében, valószínűsíthető, hogy IBS-e van.
Remélhetőleg a Duspatalin segít a hasmenés és a hasi görcsök rendezésében.

Amint írta, súlyos pszichés tünetekkel, pánikrohamokkal is társulnak az emésztési problémái. Ez nem ritka.
Javaslom, hogy ne halogassa a problémát, ne legyen szégyenlős, keressen fel egy pszichiátriai rendelést (a gasztroenterológiai mellett), ahol kognitív viselkedésterápia vagy gyógyszerek segítségével hatékonyan kezelik a problémáját. Lehetséges, hogy a pszichés panaszok enyhülése jobbulást fog hozni a hasmenés területén is, mert a kettő gyakran együtt jár.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:
Dr. Budai Marianna