head cim

 

head has

Kedves Doktornő,

kb. 1 hónapja állapította meg nálam a gasztroenterológusom, hogy IBS-em van. Nálam gyakran fordult elő puffadás (széklet rendben van - 2 naponta, hasmenésem nem nagyon szokottlenni), de aztán alhasi fájdalom jelentkezett, ami két hétig tartott és utána fordultam orvoshoz. Duspatalin gyógyszert írt elő (2 tabletttát szedek naponta). Felhívta a doktor úr a figyelmemet arra, hogy ez csak görcsoldó, ami a panaszokat okozza, az a stressz, lelki eredetű dolog. Magamra ismertem amikor vázolta, hogy kiknél gyakori ez a betegség. Azt ajánlotta, ha segít a gyógyszer, próbáljam fokozatosan csökkenteni az adagokat. Majd elhagyni, ha lehet. Sokat olvastam már erről a "betegségről" azóta. A körzeti orvosam azt ajánlotta, hogy az étrenden változtassak, különben életem végéig gyógyszert kell szednem. Ajánlotta, hogy hagyjam ki a hüvelyeseket, tejet, próbáljak meg elválasztó étkezés alapján étkezni. A párommal kisbabát szeretnénk, az orvosom azt mondta, hogy abban az esetben a Duspatalint nem lehet szedni. Kiváncsi lennék az Ön véleményére, mit javasolna nekem. Veszélelyeztetheti ez a betegség a terhességet? Válaszáért előre is nagyon hálás vagyok.

 

Kedves Noémi!

A gasztroenterológusának igaza van. Könnyű mondani, de meg kellene próbálni a stresszt, szorongást, maximalizmust csökkenteni az életében.
Az étrendváltoztatás IBS-eseknél nem szokott látványos eredményre vezetni, de kitapasztalhatja, hogy mi az, ami javít vagy ront az állapotán, és megpróbálhat aszerint étkezni.

A Duspatalin szedése nem javasolt terhesség és szoptatás alatt. Elsősorban azért nem, mert jelenleg még nem áll kellő mennyiségű tapasztalat a rendelkezésre, ami alapján biztonsággal ki lehetne jelenteni, hogy a gyógyszer szedése biztonságos a magzatra, csecsemőre nézve is.

Ne aggódjon, az IBS nem nehezíti a terhesség lefolyását, nem okoz plusz nehézségeket a várandóssága alatt.
Kívánom, hogy javuljon az állapota, és egészségesen tarthassa a karjában a gyermekét!

Üdvözlettel:
Dr. Budai Marianna