head cim

 

head has

Az IBS rendkívül zavaró – egy széleskörű felmérés eredményei

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) több mint 3200 irritábilis bélszindrómás (IBS) beteg és 300 orvos bevonásával elkészítette az IBS kapcsán végzett eddigi legszélesebb körű felmérést. Ennek a 2015-ben kiértékelt vizsgálatnak az eredményei rávilágítanak arra, hogy az IBS milyen mértékben nehezíti meg a mindennapokat, mennyire szigeteli el a betegeket a társas kapcsolatoktól, milyen megoldási lehetőségekkel próbálkoznak a betegek – több-kevesebb sikerrel-, illetve arra is rámutat, hogy a pusztán emésztőrendszeri panaszokon túlmutató probléma kezelése érdekében mi javasolható egy IBS-es betegnek.

Bővebben...

Az IBS-es betegek gyakran D-vitamin-hiányosak

Az irritábilis bélszindrómának (IBS) sem a pontos kiváltó oka nem ismert, sem pedig olyan gyógyszer nem áll rendelkezésre, ami véglegesen megszüntetné a vele járó panaszokat. Számos kutatás és klinikai vizsgálat folyik azonban jelenleg is, amelyeknek a célja a kiváltó ok vagy okok feltérképezése és új, hatékony kezelési alternatívák fellelése.

Bővebben...

Mennyit árthat egy antibiotikum-kúra?

Az antibiotikumok alkalmazása új korszakot nyitott a gyógyszeres terápiában. Amikor mintegy 70 évvel ezelőtt elterjedt a baktériumok elleni szerek használata, és alkalmazásuk sok, addig nem gyógyítható betegséget söpört el, még senki nem gondolta, hogy évtizedek múlásával „csak” kevésbé biztos fegyvernek fognak számítani a baktériumokkal vívott harcban.

Bővebben...

Egy irritábilis bélszindrómás beteg beszámolója

„A történetem 1997-ben kezdődött. Akkor 25 éves voltam, és arra figyeltem fel, hogy egyre gyakrabban rám tör a hasmenés, és rohannom kell a WC-re. A toalett elintézése után minden újra rendben volt, jól éreztem magam.

Bővebben...

Bélgáz elemzéssel diagnosztizálhatók a bélbetegségek?

Az egészséges ember bélcsatornájában milliárd számra találhatók meg a különféle jótékony baktériumok. Tudjuk, hogy betegségek hatására a baktériumflóra összetétele megváltozik, de részleteiben nem ismert, hogy egy bizonyos betegség milyen baktériumok túlszaporodásával, és milyenek háttérbe vonulásával jár együtt. A kiterjedt kutatások ellenére azt kell mondani, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár a szakterület.

Bővebben...

A bélflóra befolyásolja a hangulatot és a viselkedést

Ma már egyértelmű, hogy az emésztőrendszer és az agy működése szorosan összefügg. Ennek a kapcsolatnak a szerves részeként a bélben élő baktériumok, az általuk termelt molekulák segítségével idegi úton vagy az immunrendszer közvetítésével üzeneteket küldenek az agynak. Sokkal inkább meglepő az, hogy a bélflórának – eddig fel nem derített módon – hatása lehet a viselkedésre és a személyiségre is. 

Bővebben...

Az utazási hasmenés után gyakoribb az IBS kialakulása

A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, köztük a hasmenés az utazások során tapasztalt leggyakoribb megbetegedések. Attól függően, hogy mi az úti cél,- afrikai ország, Távol-Kelet vagy Nyugat-Európa - az utazók mintegy 30-60 %-a szembesülhet hasmenéssel. Minél inkább idegen a célországban az éghajlat és minél alacsonyabb a közegészségügyi színvonal, annál valószínűbb, hogy az oda utazóknál fellép a hasmenés.

Bővebben...

Hipnózissal enyhíthetők az IBS tünetei

A hipnózisnak több ezer éves története van, és már az ókori mitológiában is fellelhetők hipnózisra utaló leírások. A XXI. század orvostudományában a hipnózis önmagában elismert technika, bár a mindennapi gyógyító munkában való alkalmazása egyelőre újszerűnek számít, és a hipnózis térhódítására még várni kell.

Bővebben...

Az IBS és az IBD különböző betegségek!

A betegek körében sok félreértéshez vezethet az IBS és IBD rövidítések hasonlósága. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mindkét esetben szerteágazó – egymáshoz részben hasonló - tünetekkel leírható bélrendszeri betegségről van. Vannak azonban alapvető különbségek az irritábilis bélszindróma (irritable bowel syndrome; IBS) és az összefoglaló néven IBD-ként emlegetett gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease) között [1,2].

Bővebben...

Tanácsok IBS-es betegeknek - Angliából

Nagy-Britanniában 2014-ben egy egy hetes programsorozattal (National Gut Awareness Week) szerették volna felhívni a figyelmet az emésztőrendszeri betegségekre, köztük az irritábilis bélszindrómára (IBS).

Bővebben...

Plusz egy szerv a testben: a bélflóra

Az emberi bélben élő baktériumok összessége a bélflóra. Megdöbbentő, de mindenki 1,5-2,0 kg baktériumot hordoz magában a bélflóra részeként. Ezek alapján a bélflóra – mint plusz szerv – nagyobb tömegű, mint az emberi máj vagy az agy. A baktériumok népes csapata mintegy 1014 baktériumból áll, azaz egy 1-es szám után 14 darab nullát kellene írni, ha baktériumszámlálást tartanánk. Szemléletesen mutatja a hatalmas számot az, hogy körülbelül tízszer annyi baktérium él mindenkiben, mint ahány sejtből a szervezete felépül. 

Bővebben...

Jógával az IBS tünetei ellen

Aki irritábilis bélszindrómás (IBS-es), az mindenképpen szabadulni szeretne a tüneteitől, és a cél érdekében a legkülönfélébb módszerekhez folyamodik. Sokan úgy vélik, hogy a stresszoldó technikák, így a jóga, a meditáció és a viselkedésterápia segítséget jelenthet. Addig azonban, míg nagyszámú beteggel, kontrollált körülmények között kivitelezett vizsgálatok eredményei nem állnak rendelkezésre, nem jelenthető ki az, hogy az egyik vagy a másik módszer igazoltan hatásos.

Bővebben...

Kiknél gyakori az IBS?

Kiknél gyakori az IBS?

Az irritábilis bélszindróma (IBS) szerteágazó tünetei - a hasmenéstől kezdve, a székrekedésen át a görcsös fájdalomig és puffadásig - a magyar lakosság mintegy 15%-át érintik. Nagyon gyakori az, hogy a beteg maga sincs azzal tisztában, hogy a nála jelentkező kellemetlenség nem más, mint az IBS. Előfordulhat az ellenkezője is: például a mozgásszegény életmód miatti puffadás és székrekedés – bár zavaró – még nem jelenti azt, hogy valaki IBS-es.

Bővebben...

Gyógyszerek, amik ronthatnak az IBS-es panaszokon

Az irritábilis bélszindrómás (IBS) beteg állapotát számos tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy mit eszik, mit iszik, stresszes vagy nyugodt körülmények között telnek a mindennapjai, mert ezek az apróságnak tűnő dolgok mind-mind hatással vannak a tüneteire, a hasmenés vagy éppen a székrekedés előfordulására. Jó tudni azt, hogy bizonyos gyógyszerek is negatív hatással lehetnek az IBS-esek állapotára. Természetesen nem azokról a gyógyszerekről van szó, amiket az IBS-es panaszaik enyhítésére szednek a betegek, hanem azokról, amiket egyéb bajaik orvoslására alkalmaznak.

Bővebben...

Alkohol és IBS: nem egy nyerő kombináció

Ha étkezésről van szó, az irritábilis bélszindrómás (IBS-es) betegeknek nem kell szigorú keretek közé szorított étrendet követni. Ennek ellenére sokan tudnak mondani olyan ételeket, italokat, amik a hasi panaszaikat átmenetileg ronthatják, és hasmenést, székrekedést, hasi fájdalmat vagy puffadást idéznek elő. Ezeket, az IBS-es tüneteket súlyosbító ételeket/italokat, amik köre étkezési napló vezetésével behatárolható, célszerű kiiktatni az étrendből. Mi a helyzet az alkohollal?

Bővebben...

Felborul a bélflóra egyensúlya IBS-ben?

Annak ellenére, hogy az irritábilis bélszindróma (IBS) a nyugati világban a legelterjedtebb betegségek közé tartozik, viszonylag keveset tudunk arról, hogy mi okozza a panaszokat, köztük az egyik legkellemetlenebbet, a puffadást. Míg korábban pszichés okokat véltek a háttérben meghúzódni, ma egyre inkább körvonalazódnak kézzel fogható kiváltó tényezők, így például a bélbaktériumokkal és táplálkozással is összefüggő kiváltó faktorok,- mondja Giovanni Barbara, a Bolognai Egyetem professzora.

Bővebben...

Az IBS-es gyerekeknél gyakori a gluténintolerancia

„A baj nem jár egyedül”- igaz ez az irritábilis bélszindrómára (IBS) is. A JAMA Pediatrics szakfolyóiratban megjelent közlemény alapján az IBS-es gyermekek körében mintegy négyszer gyakoribb a gluténintolerancia (más néven cöliákia), mint egészséges társaiknál.

Bővebben...

A gyömbér gyógyítja az IBS-t?

Az IBS-kezelés gyógyszeres terápiája szerteágazó. A tünetektől függően különféle gyógyszereket használhatnak a betegek; sok esetben egyszerre többféle patikaszert is szednek. Egyre több beteg próbál ki olyan, új hatóanyagú, komplex hatású szert, amit elegendő önmagában szedni, és javulhatnak az IBS-es panaszok. Tény azonban, hogy a gyógyszerek helyett vagy azok mellett – mintegy kiegészítő megoldásként – sokan használnak gyógynövényeket vagy gyógynövény alapú termékeket panaszaik orvoslására. Az IBS-kezelésében elterjedt a gyömbér (Zingiber officinale) használata.

Bővebben...

IBS és depresszió: együtt járnak?

Az irritábilis bélszindróma (IBS) nem csupán az emésztőrendszert érintő panaszokkal írható le. A betegek – kínzó hasi panaszaik mellett - gyakran számolnak be fejfájásról, deréktáji fájdalomról, szédülésről vagy akár heves szívdobogásról is. Nem ritka az IBS-es betegek körében a hangulati mélypontok és a depresszió előfordulása sem.

Bővebben...

Az IBS válogat? Sokkal több nő, mint férfi érintett

„A betegség nem válogat” – tartja a mondás. Ez azonban nem tűnik teljesen helytállónak az irritábilis bél szindrómára (IBS) vonatkozóan. Számos statisztika támasztja alá azt, hogy az IBS-es betegek között mintegy kétszer annyi nő van, mint férfi.

Bővebben...

IBS: több mint gyomor- és bélrendszeri panaszok összessége

Az IBS-es betegek másként, más szempontok alapján ítélik meg közérzetüket, mint teszik azt az orvosaik. Ma már egyértelmű, hogy nem minden a kézzel fogható laboreredményeken, és a gyomor- és bélrendszert érintő, orvosi könyvekből ismert tüneteken múlik.

Bővebben...

Merje a többféle gyógyszerét egyre cserélni!

A gyógyszerkutatás- és fejlesztés eredményeként napjainkban gyakran jelennek meg új gyógyszerek a gyógyszertárak polcain. Ezek a készítmények sok esetben új, eddig ismeretlen hatóanyagot tartalmaznak, aminek köszönhetően a korábban egyáltalán nem, vagy nem kielégítő módon kezelhető betegségek orvosolhatók. Egyetlen korszerű patikaszer, a sajátos hatásmechanizmusa, összetétele miatt alkalmas lehet arra is, hogy akár többféle egyéb hatóanyag hatását kiváltsa.

Bővebben...