head cim

 

head has

Az IBS-kezelés gyógyszeres terápiája szerteágazó. A tünetektől függően különféle gyógyszereket használhatnak a betegek; sok esetben egyszerre többféle patikaszert is szednek. Egyre több beteg próbál ki olyan, új hatóanyagú, komplex hatású szert, amit elegendő önmagában szedni, és javulhatnak az IBS-es panaszok. Tény azonban, hogy a gyógyszerek helyett vagy azok mellett – mintegy kiegészítő megoldásként – sokan használnak gyógynövényeket vagy gyógynövény alapú termékeket panaszaik orvoslására. Az IBS-kezelésében elterjedt a gyömbér (Zingiber officinale) használata.

A jellegzetes ízű, enyhén csípős gyömbért számos, emésztési problémával járó kórképben alkalmazzák. Példaként említhető, hogy a terhességi hányás kezelésében a gyömbér hatásossága a B6-vitaminéval összemérhető. Emellett, az utazási betegség, az utazással járó hányinger, hányás mérséklésére is ajánlják. Annak ellenére, hogy a gyömbér alkalmazása IBS-ben is széleskörű, jelenleg nem áll rendelkezésre a hatásosságára vonatkozó megbízható klinikai információ.

Az Észak-Karolinai Egyetemen végzett vizsgálat annak a kiderítésére irányult, hogy a gyömbér ténylegesen javítja-e az IBS-sel járó kellemetlenségeket. 45 beteg bevonásával végezték el azt a 28 napig tartó kezelést, ami során a betegek egyik harmada napi 1 g gyömbért kapott, másik harmada napi 2 g-ot, míg a harmadik harmad gyömbérmentes szert, azaz placebót kapott. A tünetek súlyosságát egy speciális, ún. IBS-SS skálán mérték, és javulásnak azt minősítették, ha a tünetek súlyossága legalább 25%-kal mérséklődött. Érdekes módon a placebót kapó betegek 57,1%-ánál, a napi 1 g gyömbért szedők 46,7%-ánál, míg a napi 2 g gyömbért szedők 33,3%-ánál tapasztaltak több mint 25%-os csökkenést.

A gyömbért fogyasztók mintegy 16,7%-a számolt be mellékhatásokról, míg a placebót kapóknál 35,7% volt ez az arány.
Az előbbiek alapján megállapítható, hogy a gyömbér jól tolerált, kevés mellékhatással rendelkező gyógynövény, ugyanakkor – jelen tanulmány alapján - az IBS tüneteit nem javítja klinikailag bizonyított módon.

Forrás:
Van Tilburg, M.A.L. , Palsson, O.S., Ringel, Y., Whitehead, W.E. Is ginger effective for the treatment of irritable bowel syndrome? A double blind randomized controlled pilot trial. Complementary Therapies in Medicine 22(1) 17-20. 2014.
DU/JUL/14/01