head cim

 

head has

Ha étkezésről van szó, az irritábilis bélszindrómás (IBS-es) betegeknek nem kell szigorú keretek közé szorított étrendet követni. Ennek ellenére sokan tudnak mondani olyan ételeket, italokat, amik a hasi panaszaikat átmenetileg ronthatják, és hasmenést, székrekedést, hasi fájdalmat vagy puffadást idéznek elő. Ezeket, az IBS-es tüneteket súlyosbító ételeket/italokat, amik köre étkezési napló vezetésével behatárolható, célszerű kiiktatni az étrendből. Mi a helyzet az alkohollal?

Röviden: az alkohol és az IBS nem a legtökéletesebb kombináció, nem árt mérsékelni az alkoholfogyasztást!

Az előbbi tanácsot támasztja alá az az egy hónapig tartó tudományos vizsgálat, amibe 18 és 48 év közötti IBS-es panaszokkal küzdő, illetve egészséges nőket vontak be, és azt vizsgálták, hogy az „ivászat” milyen következményekkel jár. „Ivászat” alatt azt értették, hogy naponta legalább 4 adag szeszes italt fogyasztanak el a nők; és egy adag szeszes ital megfelel vagy egy pohár (118 ml) bornak vagy egy kis korsó (237 ml) sörnek vagy fél decinyi tömény italnak.

Az már korábban is ismert volt, hogy az alkohol ronthatja az IBS-es panaszokat. Nem tudták azonban azt, hogy az IBS-es betegek melyik csoportjánál a legkifejezettebb az alkohol hatása.

Az előbb ismertetett vizsgálatból nyilvánvaló lett, hogy az IBS-es betegek kevésbé bírják az alkoholt, mint az egészségesek; és az IBS-es betegek az italozást követő napon sokkal rosszabbul érezhetik magukat, mint a nem IBS-esek. Ha egy IBS-es beteg „leissza” magát, az főként azoknál a nőknél befolyásolja az IBS-es panaszokat, akiknél az IBS hasmenéses formája dominál. Érdekes módon azoknál a betegeknél, akiknél a székrekedéses időszakok túlsúlya jellemző, vagy körülbelül azonos arányban tapasztalható székrekedés és hasmenés, kevésbé jelentkezik az alkohol negatív hatása.

Az előbb leírtak elsősorban arra vonatkoznak, ha valaki rövid időn belül fogyaszt el jelentős mennyiségű szeszt, pl. rohamivászat során. Megfigyelték emellett azt is, hogy a mértékletesség, azaz kismennyiségű alkohol (pl. egy pohár bor naponta) elfogyasztása általában nem okoz észrevehető panaszokat,- még IBS-es betegeknél sem.

Mindenki számára tanácsolható, hogy az alkohollal is bánjon okosan; kerülje a túlzott mértékű fogyasztását.

Forrás:
1. Kerryn W. Reding, Kevin C. Cain, Monica E. Jarrett, Margaret D. Eugenio, Margaret M. Heitkemper: Relationship between Patterns of Alcohol Consumption and Gastrointestinal Symptoms among Patients with Irritable Bowel Syndrome. Am J Gastroenterol. 2013; 108(2): 270–276.
2. http://alcoholrehab.com/alcoholism/alcohol-and-irritable-bowel-syndrome/; 2014-08-11
DU/OCT/14/04