head cim

 

head has

A betegek körében sok félreértéshez vezethet az IBS és IBD rövidítések hasonlósága. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mindkét esetben szerteágazó – egymáshoz részben hasonló - tünetekkel leírható bélrendszeri betegségről van. Vannak azonban alapvető különbségek az irritábilis bélszindróma (irritable bowel syndrome; IBS) és az összefoglaló néven IBD-ként emlegetett gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease) között [1,2].

Az IBS hónapok vagy évek óta tartó hasi problémákkal, görcsökkel, hasmenéssel és/vagy székrekedéssel, puffadással jár. Az IBS-es panaszok általában nem csak a gyomor- és bélrendszerre korlátozódnak; a betegek émelygésről, fejfájásról, szédülésről vagy akár heves szívdobogásról is beszámolhatnak. A tünetek gyakran hozhatók kapcsolatba munkahelyi vagy magánéleti problémákkal, stresszel. Lényeges, hogy a különféle diagnosztikai eljárások (laborvizsgálat, ultrahang, Röntgen stb.) szervi eltérést, gyulladást nem mutatnak ki, ugyanis az IBS sem szervi elváltozásokkal, sem gyulladással nem jár.

A gyulladásos krónikus bélbetegségek, az IBD-k, közé tartozik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás - más néven colitis ulcerosa. Az intenzív kutatások ellenére napjainkban sem a Crohn-betegség, illetve a colitis ulcerosa kiváltó oka nem ismert. Egyik IBD sem kizárólag a bélrendszer betegsége, gyakoriak az ízületi panaszok, és sok esetben a nyálkahártyák, a bőr, illetve a szem gyulladásai hívják fel a figyelmet a betegségekre.

Az IBD-s betegek időszakonként fellángoló, majd csillapodó hasi görcsre, fájdalomra és hasmenésre panaszkodnak. A Crohn-betegségre jellemzők a felszívódási zavarok és az ennek következtében tapasztalható fogyás; a széklet általában vizes jellegű, ritkán véres lehet. A gyulladásos folyamatokra utalva gyakori a láz.
Colitis ulcerosa esetén gyakori a véres hasmenés, ami naponta többször is felléphet, és aminek következtében jelentős só- és vízvesztés történik. Az egyéb tünetek között említhető a láz, az elesettség, a gyengeség és a vérszegénység [2].

Amellett, hogy a betegek körében kisebb zavart okoz a betegségek közötti különbségtétel, Nagy-Britanniai adatok alapján az IBD-s betegek mintegy 10 %-át tévesen diagnosztizálják az orvosok, ugyanis náluk az IBD kórképek helyett IBS-t állapítanak meg. Az esetek mintegy 3 %-ában a téves diagnózis öt vagy több éven keresztül fennáll [1].

Az egyik vezető IBD-kutató, Dr. Michael Scharl szerint: „Egy ideje tudjuk, hogy az IBS és az IBD tünetei között vannak hasonlóságok, azonban amikor diagnózisra és kezelésre kerül a sor, akkor nagyon eltérnek egymástól.” Hozzáteszi: „A téves diagnózis érthető lehet, mivel számos tünet, így például a hasmenés, a hasi görcsök és fájdalom mind IBS, mind IBD esetén előfordulnak; miközben a figyelemfelhívó tünetek, amik ráirányítanák a figyelmet az IBD-re, így például a véres széklet, a fogyás vagy a láz, az IBD betegségek kezdeti fázisában gyakran nincsenek jelen.” [1].

Forrás:
[1] New study reveals 1 in 10 Inflammatory Bowel Disease patients are misdiagnosed with Irritable Bowel Syndrome
http://www.medicalnewstoday.com/releases/287060.php; 2015. febr. 4.
[2] Banai János: A gyulladásos bélbetegségek patogenezise és terápiája. www.pharmindex-online.hu; 2014.09.05.
DU/APR/15/01