head cim

 

head has

Az irritábilis bélszindrómának (IBS) sem a pontos kiváltó oka nem ismert, sem pedig olyan gyógyszer nem áll rendelkezésre, ami véglegesen megszüntetné a vele járó panaszokat. Számos kutatás és klinikai vizsgálat folyik azonban jelenleg is, amelyeknek a célja a kiváltó ok vagy okok feltérképezése és új, hatékony kezelési alternatívák fellelése.

Egy friss vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy az IBS-es betegek körében különösen gyakori a D-vitamin-hiány. Ez egyben azt a kérdést is felveti, hogy ha kellő mennyiségben D-vitamint fogyasztana egy IBS-es beteg, akkor azzal javíthatók lennének-e a kellemetlen hasi tünetei.

A vizsgálatba bevont 51 IBS-es betegnek a 82 %-ánál D-vitamin-hiányt igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok. Továbbá, azt találták, hogy a D-vitamin-hiány mértéke összefügg azzal, hogy az érintett beteg milyen súlyosságú panaszokat tapasztal, és azok mennyire csökkentik az ő életminőségét. Másként fogalmazva, minél inkább D-vitamin-hiányos volt valaki, annál nehezebben elviselhető IBS-sel összefüggő panaszokról számolt be.

A D-vitamin egyébként napjainkban a kutatások fókuszába került, több szempontból is. Kiderült róla, hogy nem csak a csontok épségéért felelős vitamin, hanem a szervezet számos működéséhez elengedhetetlenül fontos molekula. A D-vitamin segíti az immunrendszer működését, különféle légúti fertőzések megelőzését, szerepe van a magas vérnyomás és a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) megelőzésében. Sőt, a különféle daganatos kórképek prevenciójában is szerepet tulajdonítanak neki. Nem kizárt, hogy az IBS kifejlődésében is szerepet játszhat a hiánya. Mint ahogy azt a D-vitamin IBS-ben játszott szerepét kutató szakember, Dr. Corfe nyilatkozta: „egy új megközelítési móddal és egy lényeges, új kezelési lehetőséggel” állunk szemben, amikor a D-vitamin pótlásra gondolunk az IBS-es betegeknél.

A közeljövőben széles körű, az IBS és a D-vitamin ellátottság közti kapcsolat pontosabb feltárását lehetővé tevő vizsgálatokat terveznek. Addig is lényeges, hogy természetes forrásokból (pl. halak, tojás, tejtermékek fogyasztása) és minél több napfényen tartózkodás révén mindenki hozzájusson a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz, illetve a gyógyszertárakban megvásárolható D-vitaminos készítményekkel fedezze a szükségletet. A magyar lakosság D-vitamin-ellátottságát feltáró statisztikák eredménye elgondolkodtató: tél végére a hazai lakosság kétharmada D-vitamin-hiányban szenved.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304361.php; 2016. febr. 5.

DU/MAR/15/00