head cim

 

head has

„A baj nem jár egyedül”- igaz ez az irritábilis bélszindrómára (IBS) is. A JAMA Pediatrics szakfolyóiratban megjelent közlemény alapján az IBS-es gyermekek körében mintegy négyszer gyakoribb a gluténintolerancia (más néven cöliákia), mint egészséges társaiknál.

A cöliákia egy olyan, a vékonybelet károsító autoimmun megbetegedés, amelyben az immunrendszer a gluténra - a búzában, a rozsban és az árpában megtalálható fehérjetípusra - reagál (néhány ember a zabra is érzékeny). A cöliákiás betegeknél a vékonybél belső hámja károsodik, ami a tápanyagok felszívódásának zavarához vezet. Jelenleg gyógyszeres terápia nem áll a betegek rendelkezésére, a gluténmentes diéta követése az egyetlen hatékony megoldás az állapotuk karban tartására.

Míg a cöliákia előfordulási gyakorisága kb. 1% az egyébként egészséges gyermekkorú lakosság körében, addig az IBS-es gyermekeknél ez az arány 4,4%. Korábban hasonló összefüggést állapítottak meg felnőtteknél is; azaz az IBS-ben szenvedő felnőtteket nagyobb arányban sújtja a gluténintolerancia.
Sok IBS-es gyermekről/felnőttről ki sem derül, hogy cöliákia is súlyosbítja állapotukat, így a megfelelő diéta hiányában az állapotuk tovább romlik. A következmények súlyosak lehetnek. A megfelelő módon nem kezelt cöliákia növeli az 1-es típusú cukorbetegség, a vérszegénység, a csontritkulás, különféle idegrendszeri betegségek és bélrendszeri daganatok kialakulásának a valószínűségét.

A nemrégiben megjelent cikk szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a bizonyítottan IBS-es betegeket rutinszerűen szűrni kellene abból a szempontból, hogy esetleg cöliákia is fennáll-e esetükben.

Forrás:Marie Ellis: Children with IBS have higher prevalence of celiac disease
http://www.medicalnewstoday.com/articles/275779.php
2014. július 17.
DU/AUG/14/00