head cim

 

head has

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) több mint 3200 irritábilis bélszindrómás (IBS) beteg és 300 orvos bevonásával elkészítette az IBS kapcsán végzett eddigi legszélesebb körű felmérést. Ennek a 2015-ben kiértékelt vizsgálatnak az eredményei rávilágítanak arra, hogy az IBS milyen mértékben nehezíti meg a mindennapokat, mennyire szigeteli el a betegeket a társas kapcsolatoktól, milyen megoldási lehetőségekkel próbálkoznak a betegek – több-kevesebb sikerrel-, illetve arra is rámutat, hogy a pusztán emésztőrendszeri panaszokon túlmutató probléma kezelése érdekében mi javasolható egy IBS-es betegnek.

A következőkben a felmérés főbb megállapításai közül néhány kiemelésre kerül:

  • 10 IBS-es betegből legalább 7-et minimum heti 2-3 napon át kínoznak a panaszai.
  • Az IBS negatív hatással van a munkahelyi és az iskolai teljesítményre. Havonta mintegy 9 „rossz” nappal kell számolni, amikor a szokásosnál nehezebben megy a munkavégzés vagy a tanulás, illetve havi 2 munkahelyi vagy iskolai hiányzás is az IBS rovására írható.
  • Az IBS-es betegek ¾-e frusztrált vagy depressziós az állapota miatt.
  • Azok között, akiknél a székrekedéses IBS-forma (IBS-C) dominál, mintegy 33 %-os gyakorisággal fordul elő depresszív hangulat és reményvesztettség. A székrekedés kezelésére minden 2. beteg havonta átlagosan 2 vagy többféle recept nélküli gyógyszert szed.
  • A hasmenéses forma (IBS-D) előfordulása esetén a betegek 68%-a attól tart, hogy a többiek észreveszik a túl gyakori „mellékhelyiség-látogatásokat”. Emellett, 81%-uk ódzkodik minden olyan helyzettől és programtól, amikor nincs a közelben WC.
  • A betegek 2/3-a több mint egy éven át tűri a kellemetlen hasi és bélrendszeri panaszokat, mire végre orvoshoz fordul. A betegek 11 %-a több mint egy évtizedet vár ezzel a lépéssel!
  • A betegek úgy gondolják, hogy a bélműködésükről beszélni egy szakemberrel legalább annyira kellemetlen, mint a szexuális úton terjedő betegségekről konzultálni.
  • Mire a betegek orvoshoz fordulnak, már átlagosan legalább 3 különféle recept nélkül kapható gyógyszer kipróbálásán vannak túl. Jellemzően nem elégedettek ezeknek a szereknek a hatásával. A hasmenés elleni szerek kevesebb, mint 20 %-ban, míg a székletlágyítók kevesebb, mint 15 %-ban „működnek” csak.
  • Mégis megéri orvoshoz fordulni, mert a szakemberhez fordulók mintegy 2/3-a elégedett azzal az ellátással, amit kap.

Forrás:
http://ibsinamerica.gastro.org/

2016. Július 11.
DU/JUL/16/00