head cim

 

head has

A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, köztük a hasmenés az utazások során tapasztalt leggyakoribb megbetegedések. Attól függően, hogy mi az úti cél,- afrikai ország, Távol-Kelet vagy Nyugat-Európa - az utazók mintegy 30-60 %-a szembesülhet hasmenéssel. Minél inkább idegen a célországban az éghajlat és minél alacsonyabb a közegészségügyi színvonal, annál valószínűbb, hogy az oda utazóknál fellép a hasmenés.

Mi okozza az utazások során tapasztalható hasmenést?

Az utazási hasmenés leggyakoribb okozói az Escherchia coli, a Salmonella, a Shigella és a Campylobacter baktériumok. Amennyiben a bélflóra érzékeny egyensúlyát a kirándulóhelyen elterjedt, a szervezet számára azonban ismeretlen baktériumok méreganyaga megzavarja, annak hirtelen fellépő hasmenés lehet a következménye. A távoli tájakon honos baktériumtörzsekkel nem tud a hazai viszonyokhoz szokott immunrendszer megbirkózni, és ennek gyakran intenzív hasmenés az eredménye.

A mosatlan zöldségek és gyümölcsök, a nem kellőképpen fertőtlenített vezetékes víz és a szükséges hőkezelésen át nem esett húsok mind-mind potenciális baktériumhordozók. Emellett, az utazással, átszállásokkal, időzóna átugrásokkal járó stressz is okolható az utazási hasmenésért.

Miért különösen fontos az utazási hasmenés az irritábilis bélszindróma (IBS) szempontjából?

Egyes elméletek alapján az utazási hasmenés ideális táptalaja lehet a később kialakuló IBS-nek. Mára ezt az elméletet vizsgálati adatokkal alá is támasztották.
564 utazót vontak be abba a vizsgálatba, amiben azt szerették volna kideríteni, hogy az utazási hasmenésen áteső turisták körében gyakrabban alakul-e ki az utazást követő hónapokban IBS, mint az utazási hasmenésen át nem esők körében. A turisták hazatérését követő 6-7 hónap elteltével vizsgálták azt, hogy kialakult-e náluk IBS.

Megállapították, hogy azoknál, akik utazási hasmenést kaptak, ötször gyakrabban alakult ki később IBS, mint azoknál, akik az utazásuk alatt nem szenvedtek a hasmenéstől (13,6 %, illetve 2,4 % gyakorisággal alakult ki IBS a két csoportban). Ezzel a vizsgálattal számszerűen is igazoltak egy korábbi feltevést, miszerint az utazási hasmenés hajlamosít az IBS kialakulására.

Forrás
Edy Stermer et al. Is Traveler's Diarrhea a Significant Risk Factor for the Development of Irritable Bowel Syndrome? A Prospective Study. Clin Infect Dis (2006) 43 (7): 898-901 doi:10.1086/507540

DU/JUN/15/03