head cim

 

head has

Az egészséges ember bélcsatornájában milliárd számra találhatók meg a különféle jótékony baktériumok. Tudjuk, hogy betegségek hatására a baktériumflóra összetétele megváltozik, de részleteiben nem ismert, hogy egy bizonyos betegség milyen baktériumok túlszaporodásával, és milyenek háttérbe vonulásával jár együtt. A kiterjedt kutatások ellenére azt kell mondani, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár a szakterület.

Az már azonban ma is sejthető, hogy az egészséges és kóros bélflóra jellemzőinek részletes feltérképezése közelebb visz a bélrendszerei betegségek diagnózisához és terápiájához. Ha ismertté válik, hogy az irritábilis bélszindróma (IBS), a Crohn-betegség vagy a vastagbél daganatos elváltozásai esetén milyen baktériumok túlsúlya és/vagy eltűnése jellemző, akkor az illető bélbaktériumok jelenlétének vagy hiányának kimutatása egyben a kórkép azonosítását is jelentheti. Más szavakkal: a bélbaktériumok tulajdonképpen „biomarkerként” funkcionálnának, és hasonlóképpen jeleznének egy adott bélbetegséget, mint ahogy napjainkban a vér- és vizeletvizsgálat eredménye számos kórképre vonatkozó információt tükröz.

A baktériumok azonosításának és mennyiségi meghatározásának egyik lehetséges módja az, hogy az általuk termelt gázok alapján azonosítják őket és határozzák meg mennyiségüket. Léteznek például szulfátredukáló anyagcseréjű baktériumok, amik záptojásra emlékeztető szagú kén-hidrogén gázt állítanak elő; vagy ismertek a szagtalan metán gázt termelő baktériumok.

Egy ausztrál kutatócsoport foglalkozott azzal, hogy milyen technológiai megoldás kínálkozik a bélben keletkezett gázok összetételének minél pontosabb vizsgálatára. A jelenleg alkalmazott, kilélegzett levegőből történő meghatározás nem teljesen megbízható, hiszen a kifújt levegő nem tükrözi hűen a bélben uralkodó gázösszetételt. Az ausztrál tudósok bravúros javaslata egy lenyelhető, gázok által átjárható fallal ellátott, miniatűr elemmel működő, intelligens mikrokapszula, aminek a belsejébe egy gáz-szenzort illesztenek. A gáz összetételét érzékelő mikroméretű érzékelő a lenyelést követően folyamatosan küldené a „jeleket”, az információt a külvilágba, amit a szakemberek kiértékelhetnének.

A gáz-szenzoros kapszula ötlete megszületett, a jövő kutatásai pedig egyre közelebb vihetnek ahhoz, hogy a miniatűr kapszulát a mindennapi klinikai gyakorlatban is alkalmazhassák.

Forrás: www.medicalnewstoday.com/releases/290841.php; 2015. ápr. 7.

DU/SEP/15/00