head cim

 

head has

Annak ellenére, hogy az irritábilis bélszindróma (IBS) a nyugati világban a legelterjedtebb betegségek közé tartozik, viszonylag keveset tudunk arról, hogy mi okozza a panaszokat, köztük az egyik legkellemetlenebbet, a puffadást. Míg korábban pszichés okokat véltek a háttérben meghúzódni, ma egyre inkább körvonalazódnak kézzel fogható kiváltó tényezők, így például a bélbaktériumokkal és táplálkozással is összefüggő kiváltó faktorok,- mondja Giovanni Barbara, a Bolognai Egyetem professzora.

A kutató professzor szerint IBS-ben a bélben található jótékony és kórokozó baktériumok - egyébként finoman hangolt - egyensúlyának a megbomlása figyelhető meg. Erre a kapcsolatra példaként hozható az a tény, hogy korábban egészséges egyének mintegy 10%-ánál alakul ki IBS egy bakteriális gasztroenteritist követően (pl. Salmonella, Shighella vagy Campylobacter okozta bakteriális bélgyulladásokat követően); mivel a kórokozó baktériumok megzavarják a bélflóra egyensúlyát, megváltoztatják annak baktérium-összetételét. Plusz problémát és valószínűleg megnövekedett IBS-rizikót hordoz az antibiotikumok egyre szélesebb körű alkalmazása is, amik szintén negatívan hathatnak a bélflórára.

A bélfertőzések és az antibiotikumok mellett a táplálkozás is okolható az IBS-ben tapasztalható puffadásért. A szénhidrátokban és rostokban dús ételek fogyasztása jelentős mennyiségű bélgáz termeléséhez vezethet, egészséges egyénekben is. Ez a fajta szénhidrát dús táplálkozás különösen érzékenyen érintheti az IBS-es betegeket, ronthatja puffadásos, a has feszülésével járó panaszaikat.

Bebizonyosodni látszik, hogy ha ún. flatulogén, azaz puffasztó ételek kerülnek a tányérra, megváltozik az IBS-esek bélflórája, romlik az állapotuk; miközben ugyanezek az étkek nem befolyásolják az egészségesek bélflóráját.

Mik az IBS-esek számára lehetőleg kerülendő ételek?

• teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták, babok, szója, borsó, kukorica, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol, hagymák, zeller, articsóka, füge, barack, szőlő, szilva

A gasztroenterológia tudományágán belül rohamos fejlődésről tanúskodnak a bélbaktériumok kutatásában elért eredmények. Az elmúlt években is sokkal közelebb kerültünk annak a megértéséhez, hogy milyen szerepet játszhat a bélflóra az IBS-sel járó panaszok létrejöttében. A közeljövőben a kutatások tovább folynak, a baktériumok azonosítása, tipizálása helyett sokkal inkább a bélműködésben betöltött funkcióikra fókuszálva.

Forrás:
American Gastroenterological Association. (2014, March 12). "IBS and bloating: When the gut microbiota gets out of balance." Medical News Today.
http://www.medicalnewstoday.com/releases/273833.php.; 2014.07.02.
DU/SEP/14/08