head cim

 

head has

Az irritábilis bélszindrómás (IBS) beteg állapotát számos tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy mit eszik, mit iszik, stresszes vagy nyugodt körülmények között telnek a mindennapjai, mert ezek az apróságnak tűnő dolgok mind-mind hatással vannak a tüneteire, a hasmenés vagy éppen a székrekedés előfordulására. Jó tudni azt, hogy bizonyos gyógyszerek is negatív hatással lehetnek az IBS-esek állapotára. Természetesen nem azokról a gyógyszerekről van szó, amiket az IBS-es panaszaik enyhítésére szednek a betegek, hanem azokról, amiket egyéb bajaik orvoslására alkalmaznak. 

Tipikus példaként az antidepresszánsok hozhatók. Az IBS-es betegek nagyon gyakran pszichés problémákkal is küzdenek, stresszesek, feszültek, és sokan a depressziójukat gyógyszeresen kezelik. A különféle hatástani csoportba sorolható antidepresszánsok mellékhatásaként hasmenés, illetve székrekedés jelentkezhet. Míg a régebbi típusú antidepresszánsok (pl. amitriptilin hatóanyag) általában székrekedést okoznak, az újabbakra (pl. fluoxetin, paroxetin) inkább a hasmenés – mint mellékhatás - jellemző. Sok beteg tapasztalhatja, hogy egy számára új antidepresszáns szedését követően rövid idő elteltével a mellékhatások enyhülnek/megszűnnek. Ha ez mégsem történik meg, a kezelőorvossal közösen kell megtalálni azt az antidepresszáns hatóanyagot, ami nem rontja az IBS-es tüneteket.

Az IBS-es betegek panaszait rontó hatóanyagok közül kiemelendők az antibiotikumok. A baktériumellenes szerek hosszú időn át tartó alkalmazása a bélflóra összetételének megváltoztatása, illetve a jótékony bélbaktériumok elpusztítása révén hasmenéses panaszokat okozhat. Az antibiotikum-kezeléssel párhuzamosan és azt követően is alkalmazott pre- és probiotikum-szedés segíthet az antibiotikum okozta kellemetlen mellékhatások kivédésében, minimalizálásában.

Nem csak a gyógyszerek hatóanyagai, hanem azok segédanyagai is okozhatnak kellemetlenséget az IBS-es betegeknek. Tipikus példaként a több gyógyszerben, így számos köhögéscsillapító, köptető szirupban is megtalálható szorbitol említhető. Az édesítő funkciót ellátó cukoralkohol nagyobb mennyiségének bevitele hasmenést, puffadást okozhat. Hasznos tudni, hogy a szorbitol nem csak gyógyszerekben fordul elő, hanem diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban is alkalmazott édesítő anyag.
Az IBS-es betegeknek javasolható, hogy mindig tanulmányozzák a vásárolt/szedett gyógyszereik, élelmiszereik összetételét.

Forrás:
http://www.webmd.com/ibs/guide/ibs-triggers-prevention-strategies?page=2; 2014. okt. 3.
DU/OCT/14/09