head cim

 

head has

A hipnózisnak több ezer éves története van, és már az ókori mitológiában is fellelhetők hipnózisra utaló leírások. A XXI. század orvostudományában a hipnózis önmagában elismert technika, bár a mindennapi gyógyító munkában való alkalmazása egyelőre újszerűnek számít, és a hipnózis térhódítására még várni kell.

Milyen betegségek esetén használható a hipnózis?

Allergiás megbetegedések, pánikrohamok kezelésében, alkoholról vagy drogokról való leszoktatásban éppúgy szerepe lehet a hipnózisnak, mint az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésében.

A hipnózis IBS-ben történő eredményes alkalmazásának valószínűleg az a magyarázata, hogy a hipnózis alatt a test relaxált állapotba kerül, és a paraszimpatikus idegrendszeri működések válnak dominánssá,- normál mederbe terelve az emésztési folyamatot. Emellett, az agy bélmozgásokért és a hasi fájdalom tapasztalásáért felelős régiói is érintettek lehetnek a folyamatban.

A hipnózis IBS-ben történő alkalmazásának úttörő szaktekintélye, Prof. Peter Whorwell, úgy találta, hogy a hipnoterápiával kezelt IBS-es betegek állapota javul, és a pozitív eredmények még egy öt éves időszak eltelte után is tapasztalhatók.

A hipnózis alkalmazásának a sikerét húzza alá az a tapasztalat is, hogy a hipnoterápia eredményeként általában oldódik az - IBS tüneteit előhívni, illetve súlyosbítani képes - stressz és szorongás.

Forrás:
[1] Hipnózis az orvoslásban – nemzetközi konferencia a Semmelweis Egyetem és az ELTE szervezésében; www.semmelweis.hu/hírek; 2015. jan. 26.
[2] Good news about irritable bowel syndrome (IBS); www.hypnotherapy-directory.org.uk/hypnotherapist-articles/the-good-news-about-irritable-bowel-syndrome-ibs; 2015. jan. 25.
[3] Magyar Hipnózis Egyesület honlapja: www.hipnozis-mhe.hu

DU/MAY/15/07