head cim

 

head has

Az irritábilis bélszindróma (IBS) nem csupán az emésztőrendszert érintő panaszokkal írható le. A betegek – kínzó hasi panaszaik mellett - gyakran számolnak be fejfájásról, deréktáji fájdalomról, szédülésről vagy akár heves szívdobogásról is. Nem ritka az IBS-es betegek körében a hangulati mélypontok és a depresszió előfordulása sem. 

A depresszió számos betegséggel összefüggésben jelentkezhet. Ismert, hogy azoknál a betegeknél is tapasztalható depresszió, akik tartós székrekedéssel küzdenek; még ennél is gyakoribb azonban azoknál, akiket az IBS székrekedéses formája érint.

128 beteget vontak be abba a vizsgálatba, amiben a depresszió és a különféle eredetű székrekedés közötti összefüggést vizsgálták. A betegek közül 66-an IBS-esek voltak, 62-en egyéb okra visszavezethető szorulásos panaszokról számoltak be. Az IBS-es betegek az őket érintő székrekedést, puffadást és hasi fájdalmat is zavaróbbnak találták és minősítették, mint ahogyan a „csak” székrekedéses betegek értékelték saját állapotukat. Továbbá, azok a betegek, akik IBS miatti depresszióban szenvedtek, erősebben érintettek voltak a depresszióban, mint a funkcionális eredetű székrekedéssel rendelkezők: a két csoportba tartozók 18,8 ± 1,4, illetve 12,7 ± 1,3 pontra értékelték a depressziós skálán állapotukat.

Az adatok statisztikai elemzése azt bizonyítja, hogy a székrekedés és az IBS kialakulásában pszichoszociális faktorok is érintettek. Az IBS-es betegek körében viszonylag gyakori a tünetek miatti szorongás, rossz hangulat, depresszió.

Forrás:
Bouchoucha, M., Hejnar, M., Devroede, G., Boubaya, M., Bon, C., Benamouzig, R.
Patients with irritable bowel syndrome and constipation are more depressed than patients with functional constipation
Digestive and Liver Disease 46, 213-218. 2014.
DU/JUN/14/00