head cim

 

head has

Az IBS-es betegek másként, más szempontok alapján ítélik meg közérzetüket, mint teszik azt az orvosaik. Ma már egyértelmű, hogy nem minden a kézzel fogható laboreredményeken, és a gyomor- és bélrendszert érintő, orvosi könyvekből ismert tüneteken múlik.

Az IBS-es betegek sokkal nehezebben élik meg és nagyobb teherként értékelik az IBS miatt megváltozott szociális kapcsolataikat és fáradtságukat, mint azt korábban a kutatók és orvosok gondolták,- véli Jeffrey Lackner, a Buffalo-i Egyetem docense. Az eredményre 234 IBS-es beteg (78 %-ban nők) részletes orvosi és pszichológiai vizsgálata során derült fény.

Amikor az orvosok megkérdezik a pácienseiket, hogy hogyan érzik magukat, mik a panaszaik, a beteg által elmondottak alapján a kezelőorvos és a betege nem egyformán ítéli meg a betegséget. Mint kiderült, sok esetben a problémásabbnak tűnő emésztőrendszeri panaszok sem okoznak akkora nehézséget a betegnek, mint az IBS komplex jellegéből fakadó szociális és lelki problémák, családdal vagy barátokkal való negatív élmények.

Az egyesült államokbeli kutatás során nyert eredmények hozzájárulnak az IBS összetettségének megértéséhez, és ahhoz, hogy a jövőben az orvosok ideális terápiás megoldást tudjanak nyújtani betegeiknek.

Forrás: Ellen Goldbaum: Not just the gut: negative relationships, fatigue are more powerful than symptoms in IBS patients’ health perceptions
University of Buffalo, The State University of New York
http://www.buffalo.edu/news/releases/2014/03/025.html; 2014-04-08
DU/MAY/14/03