head cim

 

head has

Aki irritábilis bélszindrómás (IBS-es), az mindenképpen szabadulni szeretne a tüneteitől, és a cél érdekében a legkülönfélébb módszerekhez folyamodik. Sokan úgy vélik, hogy a stresszoldó technikák, így a jóga, a meditáció és a viselkedésterápia segítséget jelenthet. Addig azonban, míg nagyszámú beteggel, kontrollált körülmények között kivitelezett vizsgálatok eredményei nem állnak rendelkezésre, nem jelenthető ki az, hogy az egyik vagy a másik módszer igazoltan hatásos.

Friss vizsgálati eredményeket mutat be az a 2014-ben megjelent publikáció, ami az Iyengar jóga IBS-es betegek állapotára kifejtett hatását vizsgálta. A B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épülő Iyengar jóga (ejtsd ájengár) a hatha jóga egyik módszere; ami Magyarországon is ismert. A hat héten át, heti két alkalommal végzett jóga-gyakorlatok hatását kamaszkorú (14-17 éves) és fiatal felnőtt (18-26 éves) IBS-es betegeknél vizsgálták. A vizsgálatba bevont 51 főből 29-en jógáztak, míg 22 IBS-est a „kontroll” csoportba soroltak. Az IBS-es panaszok jellegén és erősségén túl mindegyiküknél vizsgálták az általános, fizikai erőnlétet, az alvásminőséget, és a hasi fájdalom mértékét.

A kontroll-csoporthoz viszonyítva az Iyengar-jógázó IBS-es kamaszok a fizikai erőnlétük javulását tapasztalták, míg a jógázó IBS-es fiatal felnőttek jelentősen javuló IBS-es tünetekről számoltak be. A fiatal felnőttek úgy találták, hogy a székrekedéses, valamint a hányingeres panaszaik orvoslásában jelentősen segít a jóga. Bár a hasi fájdalom mértéke kimutathatóan nem változott, a kamaszok 44%-a, illetve a fiatal felnőttek 46%-a a fájdalom minimális csökkenéséről számolt be jógázást követően.

A heti kétszeri jógázás abbahagyása után két hónappal a fiatal felnőtteknél még mindig érezhető volt az Iyengar- jóga jótékony hatása.
Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a jógázás biztonságos és hatásos kiegészítője lehet az IBS gyógyszeres terápiájának. A kamaszkorúaknál és a fiatal felnőtteknél elért eredmények különbözősége a kezelések életkorhoz illesztésének a fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forrás: Evans, S., Lung, K.C., Seidman, L.C., Sternlieb, B., Zeltzer, L.K., Tsao, J.C. Iyengar yoga for adolescents and young adults with irritable bowel syndrome. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014; 59(2): 244-253.
DU/JAN/15/04