head cim

 

head has

 A gyógyszerkutatás- és fejlesztés eredményeként napjainkban gyakran jelennek meg új gyógyszerek a gyógyszertárak polcain. Ezek a készítmények sok esetben új, eddig ismeretlen hatóanyagot tartalmaznak, aminek köszönhetően a korábban egyáltalán nem, vagy nem kielégítő módon kezelhető betegségek orvosolhatók. Egyetlen korszerű patikaszer, a sajátos hatásmechanizmusa, összetétele miatt alkalmas lehet arra is, hogy akár többféle egyéb hatóanyag hatását kiváltsa. Más szóval, sok esetben a beteg állapotában mindössze egyetlen készítmény szedésével javulás következhet be, ahelyett, hogy többféle szert kellene szednie. A gyógyszerészek tapasztalata alapján a betegek eleinte nem túl merészek az új gyógyszerek kipróbálását illetően, ragaszkodnak régi gyógyszereikhez, még akkor is, ha nem tökéletesen elégedettek velük, és a sokféle gyógyszer napi többszöri bevétele jelentette kényelmetlenségekkel is számolniuk kell. Igaz azonban a mondás, miszerint „aki mer, az nyer”: a váltásra vállalkozó betegek a számukra új gyógyszerek hatásosságát és kényelmes adagolását megtapasztalva gyorsan „megszeretik” az adott készítményeket.

Nincs ez másként a vissza-visszatérő, hónapok óta tartó hasi problémákkal, görcsökkel, hasmenéssel és/vagy székrekedéssel, puffadással járó irritábilis bélszindróma (IBS) esetén sem. Az IBS-es panaszok általában nem csak a gyomor- és bélrendszerre korlátozódnak; a betegek émelygésről, fejfájásról, szédülésről vagy akár heves szívdobogásról is beszámolhatnak. A tünetek gyakran hozhatók kapcsolatba munkahelyi vagy magánéleti problémákkal, stresszel. A hazai lakosság mintegy 10-20 %-a küzd ezekkel a panaszokkal, és a legkülönfélébb gyógyszerek szedésével próbálkoznak, jellemzően két-háromféle gyógyszert is kombinálnak egymással.
Gyakori hasmenés esetén hasfogókhoz nyúlnak, a székrekedésnél étrendi változtatásokon túl székletlágyítókat próbálnak ki, vagy drasztikus hashajtó módszerekhez folyamodnak. Puffadásnál a hasi feszítő érzést csökkentő patikaszereket használnak. Szedhetnek az előbbieken kívül görcsoldókat, a bélműködésre jótékony hatást kifejtő pre- és probiotikumokat, valamint gyakran fordulnak gyógynövényes készítményekhez a kellemetlen, régóta tartó panaszok enyhítésére.

Az IBS-sel járó szerteágazó panaszok kezelésére megoldást nyújthat egy hazánkban még újnak számító hatóanyag, a mebeverin; aminek kemény kapszula formája már megtalálható a vény nélkül kapható gyógyszerek között. Magyarországon még újdonság ez a gyógyszer, mégis jelentős mennyiségű pozitív tapasztalat gyűlt össze a mebeverin alkalmazását illetően, hiszen több mint hetven országban már évtizedek óta javasolják és alkalmazzák ezt a hatóanyagot. A hosszú távon is biztonsággal szedhető mebeverin többféle tünet, így a görcsös hasi fájdalom, a puffadás, illetve a felváltva jelentkező hasmenéses, székrekedéses panaszok orvoslásában egyaránt segítség lehet. A komplex hatással rendelkező mebeverin a bélműködést, az emésztést normalizálja, így az IBS-es betegek életminőségét észrevehetően javítja,- rendszeres szedésével több gyógyszer helyett akár egyetlen szerrel rendezheti IBS-es problémáit.

Ön is hasi fájdalomra, görcsökre, puffadásra, székrekedésre vagy hasmenésre szeretne megoldást találni? Próbálkozott már különféle megoldásokkal, de eddig nem sikerült kellőképpen orvosolni panaszait? Gondolni kell az IBS lehetőségére is. Keresse fel gyógyszerészét és tartsa szem előtt: ha szakszerűen választ gyógyszert, a kevesebb több lehet!

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész