head cim

 

head has

Ha Önnek diagnosztizált IBS-e van, általában nem szükséges rutinszerű vizsgálatokon részt vennie, illetve szükségtelen invazív (beavatkozással járó) vizsgálatok miatti esetleges komplikációk veszélyének kitennie magát. További információért keresse fel háziorvosát.

Nem létezik speciális teszt az IBS diagnosztizálására, mivel az nem okoz semmilyen kimutatható eltérést az emésztőrendszerben.
Ha Önnek IBS-es tünetei vannak, az orvosa nem feltétlenül kell, hogy vértesztet végezzen a diagnózis felállításához. Néhány esetben azonban szükség lehet laborvizsgálatra annak érdekében, hogy a hasonló tünetekkel járó súlyosabb betegségeket – mint a fertőzés, vagy coliakia - ki lehessen zárni.
Az IBS diagnózisa általában fizikai vizsgálat után, illetve a tipikus tünetek egyezése esetén kerül felállításra.

Felmerül az IBS gyanúja az alábbi tünetek esetén:

 • hasi fájdalom vagy puffadás, mely székelés után enyhül
 • hasi fájdalom vagy puffadás, melyhez hasmenés vagy székrekedés társul
 • a szokásosnál gyakoribb székelés

Ha az alábbiak közül legalább kettő fennáll, az IBS diagnózisa valószínűsíthető:

 • székelési szokások megváltozása, mint pl. erőlködés, sürgető érzés vagy az érzés, hogy nem teljesen ürült ki a széklet
 • puffadás, nehézség, hasfeszülés
 • a tünetek evés után rosszabbodnak
 • nyákos széklet

További vizsgálatok

További vizsgálatok csak akkor szükségesek, ha Önnek olyan figyelmeztető tünetei is vannak, melyek egy súlyosabb betegség fennállására is utalhatnak. Ezek a következők:

 • Gasztrointesztinális vérzés vagy vashiányos vérszegénység
 • Éjszakai hasmenés
 • Testtömegvesztés

A vizsgálatok abban az esetben is ajánlottak, ha a családban előfordult már bélrák vagy petefészekrák, vagy ha Ön elmúlt 50 éves és a székelési szokásai több mint 6 hete változtak meg.

Lehetséges vizsgálatok:

 • sigmoidoszkópia – amikor egy ún. sigmoidoszkópot (vékony, hajlékony cső kis kamerával a végén) használnak a bél alsó részének vizsgálatára
 • kolonoszkópia – a sigmoidoszkóphoz hasonló eszköz, a kolonoszkóp segítségével vizsgálják az egész bélrendszert.

Következmények

Mivel az IBS nem életveszélyes, ezért sokan hajlamosak bagatelizálni. Pedig az IBS-es tünetek gyakran komoly hatást gyakorolnak az egyén mindennapi életére. A fájdalom, a diszkomfort érzet és a kényelmetlenség ami az IBS-el jár nagyon is valóságos, és komoly pszichológiai hatása lehet. Feltételezések szerint négyből 3 IBS-es legalább egyszer depressziós lesz, és kettőnél szorongás, feszültség (GAD) alakul ki.
Keresse fel orvosát, ha idegesnek, vagy lehangoltnak érzi magát. Ezek a tünetek ritkán javulnak maguktól, és akár súlyosbíthatják is az IBS tüneteit.

Kezelési lehetőségek

Veszélyes az IBS?
Az IBS tünetei kellemetlenek és esetenként nagyon fájdalmasak is, azonban semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy idővel rosszabbodna és bélrákká, vagy más bélrendszeri betegséggé fejlődne.
Lehet, hogy IBS-em van?
Töltse ki tesztünket és megtudja, hogy hasi tünetei alapján érdemes-e az IBS-re gondolnia!